Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rihanna

2011.04.30

 Rihanna a barbadosi Saint Michaelön született a barbadosi Ronald Fenty és a guyanai Monica Fenty legidősebb gyermekeként. Két öccse van, Rorrey és Rajad. Rihanna a Charles F. Broome Memorial Schoolba járt, egy barbadosi általános iskolába, majd Combermere Schoolba, ahol két osztálytársával alakított egy együttest. 2004-ben Megválasztották iskolája szépségkirálynőjévé díjat és még abban az évben előadta az iskolai tehetségkutatón Mariah Carey Hero című számát, amellyel hatalmas sikert akatott. Eközben kadét volt egy tengeralattjáró-hadsereg-programban, ami Barbados hadseregével edzett, és a szintén híres barbadosi énekesnő Shontelle volt a gyakorlóőrmestere.

Tizenöt éves korában egyik barátja bemutatta Evan Rogers zenei producernek, aki feleségével éppen vakációzott Barbadoson. Rogers partnerével, Carl Sturkennelsegített Rihannának különféle kiadókhoz elküldeni a dalait. Egyik munkáját elküldték Jay-Z-nek, aki végül leszerződtette őt a Def Jam Recordshoz.

Rihanna zenéjére nagy hatással bír BeyoncéMariah CareyWhitney HoustonMadonnaAlicia KeysBob MarleyBrandy és a Karib-szigetvilág zenéje. Jelenleg New Yorkban él.

Magánélet [szerkesztés]

2007 óta cikkeztek arról az újságok, hogy Rihanna a nála egy évvel fiatalabb Chris Brown barátnője. Bár kapcsolatukat sosem vállalták fel a nyilvánosság előtt minden rendezvényre együtt mentek és több közös koncertjük is volt. A 2009-es Grammy díj átadóra mindketten hivatalosak voltak mint fellépők és mint jelöltek is, de nemsokkal a műsor kezdete előtt lemondták szereplésüket. Kiderült, hogy Chris Brownt őrizetbe vették mivel azzal gyanúsították, hogy megvert egy nőt. Az emberek feltételezései beigazolódtak mivel kiderült, hogy Rihannát verte meg. Az incidens után a zenei televíziók nem játszották klipjeit és sok cég szerződést bontott Chrissel. Több kép is felkerült az internetre amin az összevert Rihanna látható. 2009. június 22-én Chris Brown beismerte bűnösségét a bíróság előtt. 5 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott és ezenkívül 50 yardnál közelebb nem közelítheti meg Rihannát, amely közös fellépéseken 10 yardra csökken. 2010. Nemrégiben az énekesnő megtalálta azt az embert, akit nagyon szeret és viszonozza az érzéseit. Először tavaly decemberben lehetett együtt látni őt és a baseballsztár Matt Kemp-et Los Angelesben. Júniusban így nyilatkozott kapcsolatukról: "Olyan boldog vagyok. Biztonságban érzem magam, így sokkal könnyebb minden. Nagyon kaotikus életem van, de a nap végén vár Matt, és ő maga a béke."

Zenei pályafutása [szerkesztés]

Music of the Sun (2005-2006) [szerkesztés]

Rihanna debütáló albuma, a Music of the Sun 2005augusztus 30-án jelent meg. Az első kislemez a Pon de Replay volt, amelyet 2005október 11-én adtak ki. A dal elérte 2. a helyet a Billboard Hot 100slágerlistán, valamint az 1. helyet a UK Singles Charton. A dalt Rihanna írta.

A második kislemez, az If It’s Lovin’ That You Want kevésbé volt sikeres az elsőhöz képest: az USA-ban a Billboard Hot 100 listán a 36., míg az Egyesült Királyságban a 11. helyet érte el. Mivel a második album alig 8 hónappal az első után jelent meg, több kislemezt nem jelentettek meg, egyedül Japánban adtak ki egy harmadik dalt, a Let Me-t. A Music of the Sunból az USA-ban 500 000, míg világszerte 2 millió példány kelt el.

A Girl Like Me (2006-2007) [szerkesztés]

2006-ban megjelent Rihanna második albuma, az A Girl Like Me. Az album az 5. helyen nyitott az amerikai és a 4. helyen a brit albumslágerlistán. Az első kislemez az SOS volt, amit Rihanna tizennyolcadik születésnapján vettek fel. A dal az énekesnő első olyan száma volt, amelyik elérte a Billboard Hot 100 listán az 1. helyet; a dal a Hot Digital Songs listán is az 1. helyen debütált. Szintén listavezető lettAusztráliában, az Egyesült Királyságban pedig a 2.

Az album második kislemezét, az UnfaithfulNe-Yo R&B-énekes írta. A dal Rihanna harmadik olyan száma volt, amelyik az USA-ban és az Egyesült Királyságban bekerült a legjobb 10 közé.

A harmadik kislemez, a We Ride nem volt olyan sikeres, mint az előző számai. Nem került fel a Billboard Hot 100-as listára és az Egyesült Királyságban is csak 17. lett, de a U.S. Hot Dance Club Play listán elérte az első helyet.

A negyedik kislemez, a Break It Offot a jamaikai Sean Paullal énekelte. A dalhoz nem készült videoklip, ennek ellenére a Bilboard Hot 100-as listán elérte a 9. helyet. Az A Girl Like Me-ből az USA-ban 1 millió, míg világszerte 3,5 millió példány kelt el.

Rihanna a Pussycat Dolls tagjával, Nicole Scherzingerrel együtt felvette a Winning Women című dalt, mely a P&G női dezodorának, a Secretnek a reklámdala lett.

Eközben színésznőként is debütált, egy rövid szerepben a Hajrá csajok: Mindent bele című filmben, ami 2006augusztus 8-án jelent meg.

Good Girl Gone Bad (2007-2009) [szerkesztés]

Rihanna 2007 elején a Stargate stúdióban kezdte el harmadik albumának felvételeit többek között Timbaland és Ne-Yo közreműködésével. A Good Girl Gone Bad 2007június 5-én jelent meg. Az első kislemezt, az Umbrellát, melyen Jay-Z rappel, 2007. március 29-én adták ki, és több országban elérte az 1. helyet, beleértve az USA-t. Az Umbrella volt az első kislemez, amelyik az Egyesült Királyságban tíz egymást követő héten keresztül első helyezett volt, és ez volt a legtovább tartó első helyezett dal a Wet Wet Wet 1994-ben megjelent Love Is All Around című száma óta (a legtovább első helyezett női előadó Whitney Houston volt az 1992-ben megjelent I Will Always Love You-val). Az UmbrelláChristopher 'Tricky' Stewart és Terius „The-Dream” Nash írta. A dal a második volt a Billboard Hot 100 év végi listáján BeyoncéIrreplaceable-je mögött. Ez volt a 2007-es év legsikeresebb dala (8 160 000 pontot kapott a nemzetközi egyesített slágerlistán).

A második kislemez, a Shut Up and Drive június 5-én jelent meg, és a 15. helyet érte el a Billboard Hot 100 listán. A harmadik, a Don’t Stop the Music 2007július 20-án jelent meg, csak Kanadában ésEurópában, ahol hatalmas siker volt. Első helyezett lett NémetországbanFranciaországbanHollandiában és Ausztriában. A dal a 26. volt a Billboard Hot 100 listán és 3. a nemzetközi slágerlistán.

A negyedik kislemez a Hate That I Love You (feat. Ne-Yo) augusztus 21-én jelent meg, és 7. volt a Billboard Hot 100 listán. Ez volt Rihanna hatodik száma, amelyik a Billboard Hot 100 listán benne volt az első 10-ben.

Rihanna az albumon három dalon is dolgozott Timbalanddel. Justin Timberlake segített a Rehab és a Sell Me Candy megírásában és gondoskodott a háttérvokálról. Az interjúkban sokan kérdezték Rihannát az album címének jelentéséről. „Az album címe visszatükrözi a régi és új Rihanna közti különbséget. Ez az album határozottan azt mutatja hogy, ki vagyok most, és az, hogy hol vagyok a karrieremben” – mondta. Az album platinalemez lett az USA-ban.

2007 szeptember 12-én Rihanna album-népszerűsítő turnéra indult. A Good Girl Gone Bad Tour Észak-Amerikát és Európát érintette. Rihanna legnagyobb felépéséről (2007. december 6, Manchester Evening News Arena) 2007. június 17-én DVD jelent meg Good Girl Gone Bad Live címmel.

2008. június 17-én újra kiadták az albumot, Good Girl Gone Bad: Reloaded címmel, néhány új számmal. Erről az első kislemez április 15-én jelent meg, Take a Bow címmel. A dal első lett az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistán (az 53. helyről lépett az első helyre, a listán ez volt a legnagyobb ugrás az első helyre az énekesnők közül), valamint a brit és a nemzetközi slágerlistán is.

A második kislemez a Maroon 5 egy régebbi száma, az If I Never See Your Face Again, amit az együttes ezúttal Rihannával dolgozott fel. A dal felkerült a Maroon 5 újra kiadott It Won't Be Soon Before Long című albumára is. A szám a Billboard Hot 100 listán 51., a brit kislemezlistán a 28. lett.

Az újra kiadott album harmadik kislemeze, a Disturbia július végén jelent meg. Az amerikai slágerlistán a 18. helyen nyitott, és elérte az első helyet is (ez Rihanna negyedik első helyezett száma az USA-ban). Az Egyesült Királyságban a 3. lett. Az albumból világszerte 7 millió példány kelt el, az USA-ban kétszeres platinalemez.

2008október 28-án Rihanna segített T.I. amerikai rappernek új száma, a Live Your Life elkészítésében. A szám a 80. helyen debütált az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistán, és már a következő héten elérte az első helyet. Ez volt minden idők 2. legnagyobb number 1 ugrása a Billboard Hot 100-on (a legnagyobb rögtön a következő héten Britney Spears Womanizer című száma volt, amely a 96. helyről ugrott az 1. helyre). A Live Your Life Rihanna ötödik olyan száma, amivel vezette az amerikai slágerlistát. A következő héten már Britney Spears Womanizere, azután 2 hétig T.I. egy másik száma, a Whatever You Like állt az élen, de a következő héten ismét a Live Your Life lett az első. Összesen hét hétig vezette az amerikai slágerlistát. A kislemez az angol slágerlistán a 2., a nemzetközi egyesített slágerlistán a 4. helyet érte el.

Good Girl Gone Bad album nyolcadik, a Reloaded kiadás negyedik kislemeze 2008november 18-án jelent meg, a Rehab című dalból. A dal szövegét Justin Timberlake írta, aki szerepel is a dalhoz készült klipben.

Rated R (2009-2010) [szerkesztés]

Rihanna a 2009február 8-ai botrány után több hónapot kihagyva 2009 augusztusának elején tért vissza Jay-Z és Kanye West Run This Town című számában. A dal 2. lett a Billboard Hot 100-on, ezenkivül több ország slágerlistáján bekerült a top10-be. Megjelent az olasz Vogue címlapján, a szeptemberi kiadásban. A fotók hatással voltak Rihanna hajára, amit a fotózáshoz mohikán stílusúra vágatott. A képek sítlusa meglehetősen extrém és sötét. Az egyik képen Rihanna félmeztelen. 2009 szeptemberében Jay-Z-bel és Kanye West-tel előadták a Run This Town-t a Madison Square Garden-en megrendezett "Answer the Call" koncerten. Ez volt Rihanna első hivatalos fellépése a Chris Brown ügy óta. 2009. szeptember 14-én a volt a Run This Town televíziós premierje a The Jay Leno Show-ban.

2009 márciusában Rihanna számos producerrel kezdte el a negyedik albumának a Rated R-nak a stúdió felvételeit, többek között The-Dream-mel, Tricky Stewart-tal, a Chase & Status-szal, a Stargate-val, Slash-sel, Justin Timberlake-kel, Ne-Yo-val és Akon-nal.2009 október 8-án hozták nyílvánosságra az album borítóját, amit Ellen von Unwerth fotózott Berlinben. Az új album 2009. november 23-án jelent meg. Az album első kislemeze a Russian Roulette 2009. október 20-án jelent meg. 2009. november 29-én hangzott el a dal először a televízióban, az angol tehetségkutató The X Factor-ban. A dal hivatalos videoklipje 2009.november 13-án jelent meg. 2009. november 10-én jelent meg az album második kislemez a Young Jeezy-vel készült "Hard". Az albumnak egy promóciós klipje is megjelent a "Wait Your Turn" dalból, de csak 2010 elején jelenik meg kislemezként. 2009. november 16-án, Londonban a NOKIA rendezésében volt Rihanna első fellépése ahol az új albumról is adott elő számokat. Az előadásában elhangzott 4 dal a Rated R-ról, 4 dal a Good Girl Gone BAd-ről, 2 az A Girl Like Me-ból, a Live Your Life és a Run this Town. A Rated R-ból 181,000 példány kelt el az első héten az USA-ban, az Egyesült Királyságban pedig több mint 100.000 példány, ahol ezzel el is érte az aranylemez minősítést.

Loud (2010-) [szerkesztés]

A nyár folyamán Rihanna elkezdett dolgozni a világhírű rapper, Eminemmel, akivel megalkották első közös számukat, a "Love The Way You Lie"-t, amely listavezető lett a Billboard Hot 100-as listáján, valamint több más országban is, köztük Ausztráliában, Kanadában, Írországban, Új-Zélandon, Norvégiában és Svédországban is. Ez a szám Rihanna 7. olyan száma, aminek sikerült elérnie a Hot 100 number 1 pozícióját. 2010 augusztusában felavatták Rihanna viaszszobrát a Madame Tussauds-ban. Kanye West augusztus körül felkérte Rihannát, hogy segítsen neki közreműködésével az "All Of The Lights" című számban, amely az 5. szám West 5. stúdióalbumáról, a "My Beautiful Dark Twisted Fantasy"-ről. Egy, az MTV News-nak adott interjújában Riri kijelentette, hogy szerette a dalt, amelyben még néhány művész közreműködött, köztük Alicia Keys, John Legend, Fergie és Elton John. 2010 október 19.-én Rihanna kiadott egy saját könyvet, és jelenleg is dolgozik Peter Berg filmjében, a "Battlefield"-ben, ami 2012-re várható. 2010 október 20.-án bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolatot Marc Jordannal, addigi menedzserével, és átáll Jay-Z-hez, a Roc Nation Management-hez. Elkezdte egyéni vállalkozását, Rihanna Entertainment névvel, amiben bemutatja minden üzleti érzékét a zenében, a filmekben, illatokban, a divatban és a könyvek területén is. Rihanna kiadta 5. nagylemezét is, "Loud" címmel 2010 november 16.-án. Az album 3.-ként debütált a Billboard 200-as listáján, 207000 eladott példánnyal már első hetén, ezzel az album Rihanna karrierjének 5. top 10-es albuma lett az államokban. Az első kislemez az "Only Girl (In The World)" volt, ami hivatalosan 2010 szeptemberében jelent meg az Államokban. Néhány héttel később, a szám elérte az 1. helyet a Hot 100-as listán. További országokban is listavezető lett, többek közt Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Királyságban. Később a dal elnyerte a Grammy-díjat a "Legjobb táncos felvétel" kategóriában az 53. Grammy gálán. Az album második kislemeze, a "What's My Name?", amiben Drake rappelt, szintén elérte a number 1 pozíciót a Billboard listáján. Ez a második kislemez volt már a "Loud"-ról, ami elérte az első helyet és az "Only Girl (In The World) után történelmet írt evvel a számmal, hiszen a Hot 100 történetében még nem volt olyan, hogy egy debütáló album 2 első kislemeze rögtön meghódította volna a csúcsot. 2010. december 5.-én Rihanna 3 számmal volt fenn az Egyesült Királyság listáin, az "Only Girl(In The World)"-del a 7. helyen, a "What's My Name?"-mel a 8., és a David Guettával közös dalával, a "Who's That Chick?"-kel pedig a 9. helyen. 2011. január 9.-ére már a "What's My Name?" az 1. helyre került, az "Only Girl(In The World)" lecsúszott a 9. helyre és a "Who's That Chick) 10. lett. 2011.-ben Rihanna koncertbemutató turnéjára indul, a "Loud Tour" ebben az évben járja be a világot. 23. születésnapján, 2011. február 20.-án előadott az NBA All-Stars félidejében egy kis műsort, utána pedig a Staples Center-ben, LA-ben.

Jótékonysági tevékenysége [szerkesztés]

Rihanna 2006-ban létrehozta a Believe Foundationt, hogy segítsen a súlyosan beteg gyerekeknek. Sok koncerten lépett fel, hogy a bevételt jótékonysági intézmények és a Foundation számára ajánlhassa fel. Az előadásai után gyerekekkel találkozott a helyi jótékonysági intézményekből, autogramokat osztogatott és a fiatal rajongóival fényképezkedett. Rihanna így magyarázta, hogy miért hozta létre a Foundationt: „Amikor fiatal voltam és a televíziót néztem. láttam, ahogy a gyerekek szenvedtek, és mindig azt mondtam: amikor felnövök, segíteni akarok.”

Rihanna a szabadidejében is jótékonykodik, például licitált egy játékkonzolért egy árverésen. aminek bevételét a Mission Australiának ajánlották fel. Fellépett Madonna Raising Malawi nevű jótékonysági szervezeténél, és arra használta hírnevét, hogy segítsen egy kétgyermekes anyának csontvelődonort találni.

2008 szeptemberében Rihanna több női énekessel csatlakozott egy rákellenes kampányhoz, a Stand Up to Cancerhöz, és készítettek egy jótékonysági dalt, a Just Stand Upot, amit szeptember 5-én élőben is előadtak.

2008-ban az egyik legnagyobb divatcég a Gucci Rihannát választotta jótékonysági kampánya, a Tattoo Heart (Tetovált Szív) arcának. Az akcióban a Gucci-termékekre egy tetovált szív motívumot tettek. A cég az ezekért a termékekért járó bevétel 25%-át immár negyedszer a legnagyobb gyermekvédelmi szervezetnek, az UNICEF-nek adományozza, akik az afrikai árvákat és HIV-fertőzött gyermekeket támogatják belőle. Ebből az alkalomból Rihanna fotózásokon vett részt és a jótékonysági kampány reklámját is vele készítették.

2009-ben újra segített csontvelődonort keresni, ezúttal egy öt éves leukémiás kislánynak.

 
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< November / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 40675
Hónap: 493
Nap: 15